Xebia Academy is also available in EnglishSwitch to English
Close

Professional Scrum Facilitation Skills (PSFS) training

Met deze interactieve training vergroot je jouw faciliterende vaardigheden. Leer als Scrum facilitator jouw interactie en samenwerking met je Agile of Scrum Team, stakeholders en klanten verbeteren. Ontdek nu hoe je de meest geschikte probleemoplossende technieken selecteert en toepast.

Word een betere Scrum Facilitator!

Professional Scrum Facilitation Skills™ is een interactieve training voor Scrum experts die een facilitator mindset willen ontwikkelen en hun faciliterende vaardigheden willen uitbreiden. Leer hoe je de meest effectieve Scrum-technieken selecteert voor de verschillende doeleinden die jouw team heeft. Met sterke faciliterende vaardigheden dragen bij aan een groter probleemoplossend vermogen, efficiënte Scrum events en een betere afstemming in jouw Scrum team.

Bij Scrum is het essentieel dat het Scrum Team zelf verantwoordelijk is voor zowel de besluitvorming als de probleemoplossing. Daarbij helpen de Scrum Values om een omgeving te creëren, waarin elk Scrum Teamlid een stem heeft én gehoord wordt.

Helaas gaan teaminteracties niet altijd goed. Soms verliezen teamleden de gestelde doelen uit het oog, zetten zich niet voor de volle 100% in, of kunnen het niet eens worden. Door op zulke momenten effectief bijeenkomsten te faciliteren, kan je jouw Scrum Team helpen sneller de gewenste resultaten bereiken.

Wat houdt de de Professional Scrum Facilitation Skills (PSFS) training in?

Tijdens deze eendaagse training leer je hoe je een betere facilitator kan worden. Zo verbeter je de interactie met jouw Scrum Team(s), stakeholders en klanten. Naast het opdoen van facilitykennis, leer je ook deze in te zetten om de Scrum Values te versterken.

Als deelnemer werk je deze dag met een reeks van veel voorkomende, Scrum-gerelateerde scenario's, waarop je de verschillende faciliterende tools en technieken toepast als onderdeel van jouw Agile toolbox. Leer vervolgens hoe je je eigen 'facilitatieplan' maakt en hoe je daarmee jouw teambesprekingen of Scrum Events verbetert.

Je leert tijdens deze training:

 • Jouw faciliterende vaardigheden te ontwikkelen en een facilitator mindset te krijgen.
 • Facilitaire principes toe te passen waarop ervaren Scrum facilitators terugvallen als interacties moeizaam verlopen.
 • De belangrijke rol te begrijpen die facilitatieprincipes en Scrum Values spelen bij het stimuleren van een gezonde samenwerking in Scrum Teams.
 • Sterke faciliterende skills te ontdekken die uitdagende scenario's i jouw Scrum Team kunnen tackelen.
 • De toepassing van faciliterende vaardigheden en technieken om Scrum meetings en andere interacties te verbeteren.
 • Manieren om een divers aanbod aan gezichtspunten te stimuleren, en tegelijkertijd het team samen te brengen voor gemeenschappelijke besluitvorming. 
 • Elementen van groepsdynamiek te ervaren en hoe deze het besluitvormingsproces beïnvloeden. 
 • De training te verlaten met een toolbox aan facilitatietechnieken en hoe deze toe te passen in verschillende situaties.

De PSFS-training is perfect voor...

 • Scrum Masters en Scrum Teamleden die willen leren hoe zij door beter te faciliteren het succes van hun teams kunnen vergroten.
 • Scrum coaches, Agile coaches en Agile Consultants.

Let op: deze training is niet geschikt als je nog niet zoveel kennis of ervaring met Scrum hebt.

Onze Professional Scrum Facilitation Skills trainers

Onze trainers zijn door Scrum.org gecertificeerde experts. Ze zijn goeroes in hun vakgebied met een uitgebreide staat van dienst. Ze delen graag hun ervaringen, zodat je de PSFS leerdoelen van Scrum.org beter leert begrijpen. Een perfecte training dus als je jouw vaardigheden op het gebied van Scrum wilt uitbreiden!

Officiële Scrum.org Certificering

Alle deelnemers die de Professional Scrum Facilitation Skills (PSFS) training voltooid hebben, ontvangen aansluitend een login voor het Professional Scrum Facilitation Skills assessment. Het officiële PSFS-certificaat wordt uitgegeven door Scrum.org. Het behalen van dit PSFS-certificaat betekent dat je alle principes, vaardigheden en technieken van faciliteren begrepen hebt én toe kunt passen.

Deelnemers die binnen 14 dagen na afronding van de training het PSFS-assessment doen en daarbij minder dan het vereiste minimum van 85% scoren, mogen gratis een tweede poging doen.

De Scrum Master Learning Journey

Het fundament van de Professional Scrum Master (PSM) learning journey is natuurlijk een gezond interesse in Scrum.

We bieden jou de basis hiervoor in de vorm van de eendaagse Scrum Foundation-training. Als je al over enige Scrum kennis en ervaring beschikt, kun je ook direct starten met de Professional Scrum Master (PSM I) training. Sta je te popelen om een echte Scrum expert worden? Vervolg dan jouw learning journey met de Xebia Academy PSM II training.

Je kan ook onze Scrum Alliance Learning Journey volgen met de Certified Scrum Master (CSM) en de Advanced - Certified Scrum Master (A-CSM) trainingen.

Bekijk ook onze specialistische Scrum-trainingen, zoals Professional Scrum with Kanban (PSK) of Professional Scrum with User Experience (PSU). Een overzicht van alle aankomende Scrum Master trainingen vind je hier.

Ja, ik wil Professional Scrum Facilitator worden!

Na inschrijving voor de Professional Scrum Facilitation Skills (PSFS) training ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische informatie. Een week voor de training vragen we je naar eventuele dieetwensen voor de lunch en sturen we de nodige literatuur ter voorbereiding.

Wat moet ik nog meer weten?

In deze training is inbegrepen:

 • Het Scrum.org PSFS assessment.
 • Alle voor de training benodigde literatuur.
 • Een heerlijke lunch.
 • Reis- en verblijfskosten zijn niet in de prijs inbegrepen.
contact-us

Contact opnemen

Ons team staat voor je klaar

Stuur ons een bericht! →

Of bel +31 (0)20 760 9844