Wie op internet zoekt naar onderwerpen als Cloud, Mobility, Big Data, Social Media, Internet of Things, of gewoon naar het overkoepelende Digital Enterprise krijgt al gauw vele honderden miljoenen zo niet miljarden zoek resultaten. Het eens zo trend bepalende Enterprise Resource Planning steekt daar schril tegen af met een magere 15 miljoen. Het is duidelijk dat de Digital Enterprise, of de digitalisering van de maatschappij, de gemoederen behoorlijk bezig houdt. Het is ook al lang niet meer de vraag of dit een tijdelijk hype of trend is, en bijna iedereen zal er van doordrongen zijn dat we het hier hebben over een wijziging die niet alleen impact heeft op veel gebieden, maar die zich ook in rap tempo voltrekt. Daarnaast roept het op dit moment waarschijnlijk nog steeds meer vragen op dan dat er antwoorden zijn. Toch zijn er wel een aantal grote lijnen te ontdekken die interessant zijn voor een ISV.
Het framework wat Deloitte gebruikt om enige orde aan te brengen gaat uit van 3 key drivers die de komende jaren digitalisering gaan bepalen: Mobile, Social en Analytics.
Mobile
De toename van het gebruik van mobile devices gaat nog steeds ieder jaar sneller. Het inpassen van deze devices en de toepassingen die erop draaien in het business model van een bedrijf is niet eenvoudig. Het definiëren en bouwen van de toepassingen is zo mogelijk nog moeilijker. Het zijn toepassingen die andere vaardigheden en skills vereisen van de bouwers, die misschien zelfs echt andere bouwers vereisen. Wat te denken van User Experience/User Interface design. Het is maar een onderdeel ervan, maar alleen dat al is een vak apart, en niet te vergelijken met standaard applicatiebouw.
Social
Social networking en social media hebben de laatste jaren de manier waarop we met elkaar communiceren en samenwerken fundamenteel veranderd. Dat heeft tot nu toe eigenlijk nog maar relatief beperkte invloed gehad op hoe we zaken met elkaar doen, ongeacht of dat nu B2C of B2B is. Het is voor een deel zelfs zo dat social media de twee modellen dichter bij elkaar brengt. In ieder geval lijkt het erop dat we nog maar aan het begin staan van de disruptieve invloed die social heeft op onze business modellen. De vraag daarbij is of we op tijd weten te veranderen, of dat we ingehaald gaan worden door nieuwe bedrijven die van scratch al een nieuw, innovatief business model adopteren. Een voorbeeld van een traditioneel bedrijf dat in ieder geval een poging waagt is C&A. Al in 2012 hebben ze in Brazilië een innovatie doorgevoerd waarbij op de hangers van hun kleding via een realtime verbinding de ‘likes’ voor dat model vanuit facebook getoond worden. Of het geholpen heeft weet ik niet, ik heb het nog niet de kop op zien steken in Nederland, maar het was in ieder geval een poging.
Analytics
Big Data in combinatie met Internet of Things is een geval apart. Informatie wordt meer en meer een asset. In een continue en steeds sneller veranderende wereld is diegene die het snelst mee veranderd koning. Maar dan moet het continue vergaren, meten en analyseren van wat er zich in die wereld afspeelt via Big Data analyses wel een tweede natuur worden. Ook daar geldt: kunnen we veranderen, of worden we ingehaald door diegenen die zich van nature als een vis in het water voelen in deze nieuwe wereld.
Als deze vragen van toepassing zijn op elk bedrijf, dan is het dubbel van toepassing op een ISV. Het is namelijk niet alleen van invloed op de producten die zij maken, het zijn tenslotte de ISV’s die als geen ander hun markt juist op dit gebied moeten kennen en voorop moeten lopen in innovatie. Het is zeker ook van invloed op de ISV als bedrijf. Hoe gaan zij als bedrijf zelf om met bijvoorbeeld Social en Big data. Wat betekent het voor hun eigen sales en marketing, hun interne bedrijfsvoering, hoe ze georganiseerd zijn. Hoe gaan zij die enorme snelheid van veranderingen bijbenen. Moeten ze alles zelf blijven doen, of meer in partnerships gaan denken om maar iets te noemen. Gartner pleit voor de bimodale organisatie (two speed IT), geldt dat ook voor ISV’s? Hoe gaan ze het voor elkaar krijgen, dat zij wel diegenen zijn die van de bedreiging een kans weten te maken.
Zoals gezegd meer vragen dan antwoorden. Antwoorden op vragen ontstaan vaak door om je heen te kijken. Door met elkaar te brainstormen, bijvoorbeeld op het Get (C)loud! event waar wij mede organisator van zijn. Ik nodig u daar graag voor uit.