Hoe iO zijn werknemers opleidt om talent te behouden

Door haar – voornamelijk junior – medewerkers op maat gemaakte Learning Journeys en persoonlijke groei aan te bieden, kreeg iO daar een aantal aanzienlijke voordelen voor terug. Werknemers groeiden sneller door naar hogere, ervaren functies binnen het bedrijf; ze voelden zich meer thuis, hadden meer voldoening in hun werk, en nieuw talent was gemakkelijker aan te trekken van buiten het bedrijf. De nauwe samenwerking tussen iO en Xebia Academy resulteerde in op maat gemaakte leeroplossingen die aansluiten bij de specifieke leerbehoeften van het bedrijf. Lees verder voor het volledige verhaal.

Customer name

iO

Number of employees

5,000+

Industry

Digital Transformation

Website

IODigital.com

Waarom

Voldoen aan de behoeften van een groeiend klantenbestand

Wat

Overstappen naar de Azure DevOps platformen voor meer functionaliteit

Hoe

Een gefaseerde uitrol van het migratietraject implementeren

De oorlog om talent

In deze tijd van The Great Resignation zijn Xebia Academy en iO bij elkaar gaan zitten om een plan te bedenken om de talentenpool van iO te behouden en nieuw talent aan te trekken. Een van de resultaten was dat het op maat gemaakte Learning Journey programma het team van iO in staat stelde sneller te groeien dan voorheen. Ontdek hoe we nauw hebben samengewerkt met iO en leer meer over onze reis naar het opzetten van een succesvol leerprogramma op maat.

“Het blijft moeilijk om goede mensen in de markt te vinden”, zegt Friso Geerlings, Technology Director bij iO in Eindhoven. “Iedereen is op zoek naar communicatieve teamspelers met een solide technische basis.”

iO is een end-to-end agency met een groeiend team van experts in communicatie en digitale transformatie. Met diensten op het gebied van strategie, contentcreatie, marketing en technologie werken ze in een zeer volatiele digitale markt. Een van de hoekstenen van hun succes is het iO campus concept, een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen met collega’s, klanten en partners, verspreid over heel Europa.

Friso heeft de leiding over de Technology service line, een team van engineers dat zich richt op het maken van tools om complexe web- en integratieproblemen op te lossen. Denk aan projecten op het gebied van financiële dienstverlening en beveiliging, maar ook aan ingewikkelde e-commerce platforms waarin veel andere systemen zijn geïntegreerd.

Momenteel werken er ongeveer 150 mensen op de iO-campus in Eindhoven om technische projecten te ontwerpen en uit te voeren voor luchthavens, medische dienstverleners en financiële instellingen. Het aantrekken van talent blijft echter een complex en universeel probleem. De vraag is groot, vooral in de regio Eindhoven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iO meer dan 150 specialisten nodig heeft om te kunnen groeien. Dat is een van de vele redenen waarom iO ervoor heeft gekozen om nog meer te investeren in haar mensen. Meer specifiek, in het gezamenlijk creëren van ontwikkelingsprogramma’s voor het talent dat ze al in huis hebben.

Friso Geerlings

Directeur technologie bij iO

Technology Director bij digital specialist iO, locatie Eindhoven, met een passie voor open technologie, integratietechnologie en ‘getting things done’ in tech teams. Friso heeft een grote focus op het beste halen uit een ervaren technisch team met professionals.

“Een van de sterke – zo niet de krachtigste – elementen van deze samenwerking en training: naast de conventionele bouwstenen kunnen we de training uitbreiden met uitdagingen die we binnen IO ervaren.”

Friso heeft de leiding over de Technology service line, een team van engineers dat zich richt op het maken van tools om complexe web- en integratieproblemen op te lossen. Denk aan projecten op het gebied van financiële dienstverlening en beveiliging, maar ook aan ingewikkelde e-commerce platforms waarin veel andere systemen zijn geïntegreerd.

Op de iO-campus in Eindhoven werken momenteel ongeveer 150 mensen aan het ontwerpen en uitvoeren van technische projecten voor luchthavens, medische dienstverleners en financiële instellingen. Het aantrekken van talent blijft echter een complex en universeel probleem. De vraag is groot, vooral in de regio Eindhoven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iO meer dan 150 specialisten nodig heeft om de groei aan te kunnen.

Leren en trainen
op het werk

Door deze combinatie van ervaring opdoen en training op maat volgen, gelooft Friso dat deze getalenteerde juniors, zoals ze al ervaren hebben, veel eerder meer verantwoordelijkheid aankunnen – meer dan je zou verwachten van mensen die net van school komen.

Friso en zijn team zagen bijvoorbeeld dat junior softwareontwikkelaars, met hun beperkte ervaring en slechts twee trainingsrondes, al op een niveau zaten dat normaal gesproken iemand met tien jaar ervaring zou moeten bereiken. Een uitdagende taak voor elke recruiter.

“Onze ambitie is dan ook om onze medewerkers (nog) grotere learning journeys aan te bieden,” vervolgt Friso. “Om ons wat meer te verdiepen in eenvoudige analysemethoden en klantinzicht. Trainingen zoals die van Xebia Academy willen we standaard opnemen in hun persoonlijke groei- en ontwikkelingsplan.”

Beter dan hiring: intern talent opleiden

Sinds 2016 werkt iO samen met Xebia Academy. Zeven jaar later hebben ze al zo’n 30 trainingsdagen samen gelopen. In nauwe samenwerking hebben we verschillende learning journeys opgezet die passen bij de ontwikkelpaden die zijn opgezet voor de medewerkers van iO.

Wat vooral prettig is aan deze samenwerking, is dat er gezamenlijk een training is ontwikkeld die volledig is afgestemd op de behoeften van iO, legt Friso uit. Gebaseerd op bewezen bouwstenen van Xebia Academy, maar aangepast aan de doelgroep binnen iO.

De softwareontwikkelaars die aan deze trainingen deelnemen, hebben dagelijks te maken met vragen als: “Hoe zorg ik ervoor dat de software voldoet aan de behoeften van de klant? En als ik een probleem tegenkom, is de klant zich dan bewust van het probleem? Is het misschien een bekende onbekende of een onbekende onbekende?”

Samen met de klant onderzoeken ze dan een mogelijke softwareoplossing. Het doel is om te bepalen wat de software moet doen en de vereisten te testen in een iteratief proces. Een efficiënter proces en een bewezen methodologie kunnen dit proces echter direct versnellen, projecten efficiënter laten verlopen en sneller opleveren.

Dus, iO en Xebia Academy gingen om de tafel zitten om de specifieke vraag naar het gewenste Learning Journey rond maatwerk- en integratieprojecten te bepalen. Daarbij hebben we twee assen gedefinieerd:

  1. De mensen ➡️ Omgaan met tekort.
  2. De projecten ➡️ Omgaan met complexiteit.

Het resultaat van ons overleg was dat we een training ontwikkelden die een combinatie bevatte van zowel Domain-Driven Design als Agile Architecture.

Een op maat gemaakt leerprogramma voor softwareontwikkeling

“Software is voorbij het punt van eisen schrijven en uitbouwen. We zijn overgestapt op een Agile-proces om snel resultaten te zien en dan te itereren,” aldus Friso.

De eerste groep mensen die naar de training ging, bestond uit 15 jonge softwareontwikkelaars die enthousiast waren om architect te worden. Deze vijfdaagse training kan grofweg in twee delen worden verdeeld:

De training behandelt onder andere de onderstaande onderwerpen.

  • Voordat ze zich op een project storten, moeten de softwareontwikkelaars eerst een stap terug doen en het grote geheel bekijken, door zoveel mogelijk te leren over het domein van de klant en de complexere vereisten.
  • Ze moeten hun project ook kunnen opsplitsen in beheersbare brokken, wat ‘begrensde context’ wordt genoemd. Wat is een subdomein? Wat is de grens? En wat kan ik zeggen over die grens?
  • Een ander element is: “Hoe kun je een klant een beeld geven van de belanghebbenden die nodig zijn voor het softwareproject?”. In een vroeg stadium goed nadenken over de benodigde architectuur en de ontwikkeling daarvan is een cruciaal onderdeel van je softwareproject. Met methodologieën voor Domain-Driven Design kun je de juiste belanghebbenden op tijd betrekken en de juiste afspraken maken voordat het project van start gaat.

Er zijn meer dan drie rondes van deze training georganiseerd. Na elke ronde werken iO en Xebia Academy samen om de inhoud en opzet van de training te verfijnen.

Een van de uitkomsten van die fine-tuning was de wens om meer de diepte in te gaan. De inhoud van een van de laatste trainingen richtte zich bijvoorbeeld meer op IO-specifieke gevallen. Hierdoor was het programma van afgelopen herfst nog uitgebreider dan de vorige leersessies.

Zoals Friso het zei: “Een van de sterke, zo niet de krachtigste, elementen van deze samenwerking en training: naast de conventionele bouwstenen kunnen we de training uitbreiden met uitdagingen die we binnen IO ervaren.”

“De mix van theorie, cases en praktische oefeningen is gunstig voor ons en is helemaal afgestemd op de behoeften van de klanten van iO.”

Op maat gemaakte trainingsoplossingen voor het beste resultaat

Met het ontwikkelde leerprogramma zorgen we ervoor dat we de technische vaardigheden aanvullen die afgestudeerden van hogescholen en universiteiten al tijdens hun studie hadden verworven. Door de praktische ontwikkeling van een softwareontwikkelaar na te bootsen, kunnen ze de vaardigheden ervaren die ze meestal opdoen tijdens de eerste paar jaar op het werk.

De leertrajecten zijn gericht op het helpen van medewerkers met verschillende ervaringsniveaus, hoewel de eerste lessen gericht waren op de ‘nieuwelingen’ van iO. Vaak zijn het werknemers die net bij het bedrijf zijn begonnen en net van de universiteit of hogeschool komen. Deze reizen bieden niet alleen kansen voor medewerkers, maar ook voor iO en de verschillende projectteams binnen de organisatie.

Terwijl studenten ervaring opdoen als ‘softwareontwikkelaar’, rust iO hen uit met de vaardigheden die nodig zijn om door te groeien naar de rol van ‘architect’ in complexe softwareontwikkelingsprojecten.

In de woorden van Friso: “Met de juiste en dus meer ervaring in architectuur en techniek, en de leiding van professionals die ook graag jonge mensen opleiden, kunnen we onze teams helpen om sneller te groeien en zich te ontwikkelen.”

Dit betekent dat iO junior werknemers snel kan promoveren naar meer medior rollen in projecten waar hun collega’s bekend zijn met iO processen. Bijgevolg kunnen werknemers die een middenpositie hebben bekleed sneller doorstromen naar hogere functies. Een overwinning voor iedereen.

Het geheim van succesvol leren

De mix van theorie, casussen en praktische oefeningen komt de algemene leerdoelen ten goede en is helemaal afgestemd op de behoeften van de klanten van iO.

Friso is ervan overtuigd dat je je een gevolgde training niet 100% hoeft te herinneren. Hij gelooft dat het belangrijker is om wat je hebt geleerd toe te passen op je context. Weet wat er nog meer is, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Door zelf een aantal grote projecten uit te voeren, konden de deelnemers in het echt ervaren welke elementen van de training ze zelf konden toepassen. Tegelijkertijd konden ze nieuwe vragen bedenken, die als input dienden voor hun eigen unieke Learning Journey.

“Met de juiste en ruime ervaring in architectuur en techniek, en met de leiding van professionals die ook graag jonge mensen opleiden, kunnen we onze teams helpen om sneller te groeien en zich te ontwikkelen.”

Elke tien weken ontmoeten de deelnemers van de Learning Journeys een trainer van Xebia Academy om de voortgang en ontwikkelingen te bespreken. De uitkomsten en bevindingen van deze sessies dienen ook als nieuw materiaal om de training verder te verfijnen.

Zo zorgen we ervoor dat de laatste technische kwesties altijd overeenkomen met de werkelijkheid. Een hele uitdaging, zoals je je kunt voorstellen, gezien de snelle ontwikkelingen in de technologie.

Voor Friso – en iedereen die betrokken is bij Xebia Academy – zijn deze terugkom sessies erg leuk omdat we allemaal getuige kunnen zijn van de enorme groei die een team in die periode heeft doorgemaakt. Terwijl de deelnemers deze groei voelen, worden ze zich ook bewust van hoe hun projecten en de communicatie met de klant aanzienlijk zijn verbeterd.

Dat is de echte schat van het project: het doel van deze samenwerking. Wanneer teamleden beseffen dat ze zich professioneel of persoonlijk hebben ontwikkeld, verbetert de algemene kwaliteit van het project. Hierdoor stijgt de kwaliteit van het hele bedrijf.

“Binnen iO zijn we een samenwerking aangegaan met Xebia Academy om geld te steken in het meest waardevolle bezit van het bedrijf: de mensen”, besluit Friso. “We dragen bij aan het toekomstige en huidige succes van iO en onze klanten door te investeren in ons interne talent.”

Resultaten iO’s leerprogramma

In het kort kan het succes van het leerprogramma van iO als volgt worden samengevat.

  • iO’s junior softwareontwikkelaars kunnen doorgroeien naar de rol van architect voor complexe softwareontwikkelingsprojecten. In feite zaten de junior softwareontwikkelaars al op een niveau dat gewoonlijk iemand met tien jaar ervaring zou moeten bereiken.
  • Junior softwareontwikkelaars kunnen veel sneller meer verantwoordelijkheid aan en stromen sneller door naar medior functies.
  • iO-medewerkers in medior posities kunnen in een hoger tempo doorstromen naar senior posities, wat resulteert in snellere groei en ontwikkeling voor de betrokken teams.
  • Hogere retentie en werktevredenheid onder de opgeleide werknemers.
  • Een bewezen case om vergelijkbare leerprogramma’s te ontwikkelen voor verschillende rollen, zoals datarollen.

Wil je je team(s) of medewerkers bijscholen? Laat het ons weten; we helpen je graag met een leeroplossing op maat of het opzetten van een hele Tech Academy.

Toegepaste skills

01

Domain- Driven Design (DDD)

02

Collaborative Agile Architecture

03

Software Development

Op zoek naar oplossingen op maat voor jouw team(s) of organisatie?

We helpen je graag bij het verkennen van al onze bedrijfsopties op maat van jouw behoeften.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over de training, administratie, routebeschrijving of wat je maar wilt. We helpen je graag!