Xebia Academy is also available in EnglishSwitch to English
Close

STAP-budget: tot €1.000 subsidie voor je volgende Xebia training

Neem contact op
Heb je vragen?
Bel ons, chat of word teruggebeld voor meer informatie over dit artikel, een training, of een trainingsoplossing op maat.

Meld je aan voor het STAP-budget en ontvang een studietoelage van maximaal €1.000


Ben je van plan je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren door jezelf om te scholen? Of wil je je loopbaan verder ontwikkelen met aanvullende opleidingen, maar hield je budget je tot nu toe tegen?  Dan hebben we goed nieuws voor je. Nu is er het STAP-budget, waarmee je een jaarlijkse subsidie tot een bedrag van €1.000 kunt aanvragen! De volgende ronde start op 1 november 2022.

Op 1 maart 2022 heeft de Nederlandse overheid het STAP scholingsbudget ingevoerd. Vanaf deze datum kunnen Nederlandse inwoners, werkend of werkzoekend, gebruikmaken van het STAP-budget: een subsidie van maximaal €1.000 voor educatieve doeleinden of omscholing. Elke 2 maanden begint een nieuwe aanvraagperiode en is er weer rond de €32 miljoen beschikbaar. Dit komt neer op een totaal van 11 aanmeldfases in 2022 en 2023.

Let op: registreer je nu al, zodat je de aanmeldprocedure kan versnellen.

Op deze pagina vertellen we je alles over het STAP-budget en de bijbehorende aanvraagprocedure.

Gebruik het STAP-budget om de opleiding van jouw keuze te financieren. De volgende aanmeldperiode start op 1 november 2022.

Schrijf je in voor STAP →

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een scholingsbudget van door de Nederlandse overheid en staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het is officieel ingevoerd per 1 maart 2022 en is bedoeld voor iedere werkende en werkzoekende, in iedere sector, die op zoek is naar scholing. Met een STAP-budget ontvang je tot €1.000 voor training, bijscholing en omscholing.

Wie komt in aanmerking voor het STAP-budget?


Hoewel in feite alle Nederlandse inwoners in aanmerking komen voor het STAP-budget, zijn er enkele belangrijke criteria waaraan moet worden voldaan om de subsidie te krijgen:

 • Je bent een (partner van een) EU burger en/of inwoner van Nederland tussen de 18 en 67 jaar (dus nog niet gepensioneerd) en je hebt een BSN nummer.
 • Je hebt sinds maart 2020 minimaal 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering ontvangen.
 • Op het moment van aanvraag ontvang je geen studietoelagen, lerarenbeurzen, of scholingsvergoedingen voor volwassenen.
 • De startdatum van je opleiding is minimaal 4 weken na de indiening van je aanvraag en maximaal 3 maanden na het verstrijken van de aanvraagperiode.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder een beurs in het kader van het STAP-budget ontvangen (je hebt recht op maximaal één STAP-subsidie voor één opleiding per kalenderjaar).
 • De training van je keuze moet in het STAP opleidingsregister (DUO) opgenomen zijn (dit geldt voor alle Xebia Academy trainingen).

Wees er snel bij: vraag nu je STAP-budget aan via Xebia Academy

De aanvraagperiode voor subsidies binnen het STAP-budget is elke eerste dag van de oneven maanden. Er zijn dus meerdere aanvraagperiodes (cycles) per jaar (zie de FAQ onderaan de pagina). Als het budget voor die maand op is, kun je geen subsidie meer krijgen. Wees er dus snel bij, want anders moet je wachten op de volgende aanvraagperiode!

Een STAP-budget aanvragen is eenvoudig. Onderaan deze pagina schrijf je je in voor de training van je keuze. Daarna sturen we je het STAP bewijs van inschrijving. Daarmee kun je online de STAP-subsidie aanvragen via het STAP-portaal van UWV. Na goedkeuring betaalt UWV jouw training. Let op: ons bewijs van inschrijving kan terechtkomen in je spam-folder!

Kost de opleiding meer dan €1.000? Dan moet jij (of bijvoorbeeld je werkgever) het resterende bedrag zelf bijbetalen. Kost het minder dan €1.000 dan krijg je de totale kosten van de opleiding betaald en vervalt het resterende bedrag.

Bedenk dat je, om je recht op het STAP-budget te behouden, de opleiding of training aantoonbaar moet hebben afgerond. Als dat niet het geval is, kan UWV besluiten de beurs terug te vorderen.

Ja, ik wil €1.000 opleidingsgeld voor mijn volgende Xebia training


De procedure voor het aanvragen van een STAP-budget is als volgt:

 • STAP 1 - Kies je opleiding/training en schrijf je in
  Als je de opleiding van je keuze hebt gevonden, schrijf je je in via onderstaand registratieformulier. Je staat dan alvast ingeschreven. Zodra de STAP-aanvraagperiode begint, sturen we je een herinnering om je STAP-budgetaanvraag in te dienen.
 • STAP 2 - Ontvang je STAP registratiebewijs
  We verifiëren jouw inschrijving en sturen je het Xebia Academy STAP registratiebewijs. Dat heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV. Let op: ons bewijs van inschrijving kan terechtkomen in je spam-folder!
 • STAP 3 - Dien je aanvraag in (via het UWV STAP-portaal)
  Zodra de aanvraagperiode begint, dien je je aanvraag samen met je STAP registratiebewijs in via het STAP-portaal van UWV. Om in te loggen op het portaal is een DigiD nodig. UWV informeert je zodra je STAP-budget is goedgekeurd.
 • STAP 4 - Begin met je training!
  Wij zorgen voor de resterende administratie, zodat jij je op het belangrijkste kunt storten: de start van jouw nieuwe opleiding! Wees bewust dat onze trainingen medio mei in het UWV STAP-portaal zullen staan.

Registreer je hier voor jouw STAP-budget

Ja, ik wil €1.000 voor mijn volgende training!
Aankomende trainingen
Bekijk het trainingsaanbod

Meest gestelde vragen over het STAP-budget

Vanaf wanneer kan ik gebruikmaken van het STAP-budget bij Xebia Academy trainingen?
Wanneer en waar kan ik mijn aanvraag indienen?
Kom ik in aanmerking voor STAP-subsidie? Wat zijn de criteria?
Hoe vraag ik een STAP-budget aan bij Xebia Academy?
Wanneer beginnen en eindigen de verschillende aanvraagtijdvakken?
Ben ik ingeschreven als mijn STAP-budget is toegekend?
Ben ik automatisch ingeschreven als ik mij bij jullie registreer via het STAP-aanmeldformulier?
Wie is verantwoordelijk voor de toekenning van de STAP-subsidies binnen het STAP-budget?
Contact opnemen
contact-us

Ons team staat voor je klaar

Stuur ons een bericht!

Of bel +31 (0)20 760 9844