Blog

3 IT management-vragen aan Ben Tiggelaar

17 Feb, 2016
Xebia Background Header Wave

AG en coMakeIT presenteren: MBA In Eén Dag voor IT-managers

Met veel plezier presenteert Dr. Ben Tiggelaar al sinds 2004 zijn MBA In Eén Dag. In 8 uur behandelt hij de belangrijkste inzichten uit een slordige 8 meter aan managementboeken. CoMakeIT biedt ism AG de kans om deze dag bij te wonen met –nieuw- een extra masterclass van een volledige dag speciaal voor IT-managers.

MBA In Eén Dag heeft een ijzersterke reputatie verworven. In een aanstekelijk tempo, met flair, met humor en vooral met een indrukwekkende kennis van zaken presenteert Tiggelaar de belangrijkste inzichten van de beste managementdenkers. Wij legden aan Ben Tiggelaar 3 prangende vragen van IT-managers voor.

Hoe krijg je als IT-manager de directie nu doordrongen van het belang van IT?

“Tja, je kunt het altijd nóg eens uitleggen en een nóg beter onderbouwde presentatie in elkaar sleutelen, maar je moet uiteindelijk de urgentie overbrengen. En dat lukt niet door het alleen uit te leggen. Je moet de mensen laten erváren waarom een verandering nodig is. John Kotter vat het samen met “see-feel-change”. Een voorbeeld: een inkoopdirecteur van een bedrijf ergerde zich eraan dat vrijwel alles decentraal werd ingekocht. Voor een belangrijke directievergadering had hij eens de handschoenen die door elk filiaal werden ingekocht verzameld en op de directietafel op een grote hoop gelegd, met de prijskaartjes eraan. De directie kreeg op die manier pijnlijk duidelijk gepresenteerd dat hetzelfde paar handschoenen bij afdeling x voor 5 dollar werd ingekocht en bij afdeling y 17 dollar. Het was dus ook direct helder dat dit zo niet langer kon. Zulke benaderingen vergen creativiteit en lef. Maar ze kunnen uiterst effectief zijn.”

Beheer slokt een heel groot deel van het IT-budget op, terwijl er eigenlijk meer budget zou moeten zijn voor innovatie en development

“Dat kun je waarschijnlijk niet oplossen op je eigen afdeling. Je moet IT niet isoleren. Uiteindelijk is innovatie vaak een directie-onderwerp en voor de technische invullingen zullen ze jou er als IT ’er bij willen. Maar zelfs in de meest technische organisaties is innovatie niet alleen een zaak van ratio, maar ook van emotie. Het helpt dus als je de emoties en drijfveren van de directie kunt inzien en je je in hun positie kunt verplaatsen. Je moet, kortom, de taal van de business, leren spreken en daar is deze dag ook bij uitstek geschikt voor.”

Het IT-landschap verandert razendsnel. Hoe kun je je organisatie leren zich continu aan die veranderingen aan te passen?

“Hier kan de Balanced Scorecard van Kaplan en Norton uitkomst bieden. Verandering en dus ook educatie moet niet iets geïsoleerds zijn. Het moet deel uitmaken van de dagelijkse bedrijfsvoering. Je kunt dus sturen op verschillende hoofdonderdelen zoals financiën, klanten en interne bedrijfsprocessen, maar als je ook leer- en groeiperspectief tot vast onderdeel van je bedrijfsdashboard maakt, draag je uit dat jouw organisatie verandering noodzakelijk acht en dat je tijd en geld vrijmaakt om je aan te passen.”

Ben Tiggelaar ben-tiggelaar-467x393.jpg

Dr. Ben Tiggelaar is één van Nederlands meest gevraagde trainers over leiderschap en verandering. Vanaf 2000 veroverde hij met maar liefst vijf boeken de nummer één-positie in de Nederlandse management-toptien. Ook zijn columns in NRC worden veel gelezen en hoog gewaardeerd. Tiggelaar baart opzien met sprankelende seminars waarin hij hij ‘inhoud’ en ‘vorm’ op een perfecte manier samenbrengt. Een dag Tiggelaar is beslist géén luierdag: Ben hanteert een hoog tempo en presenteert veel inzichten, eye-openers en praktische tips. Hij brengt zijn verhaal op een bevlogen, enthousiaste en interactieve manier, waardoor u toch 8 uur lang op het puntje van uw stoel zit.

Wilt u dit unieke seminar plus gratis Master Class voor de IT Manager bijwonen? Schrijf u vandaag nog in via onderstaande knop.

Steven ten Napel, CEO
Steven is a co-founder and CEO of coMakeIT. He has extensive experience in setting up and managing large scale, distributed development centers for global technology companies across Europe, North America, and India
Questions?

Get in touch with us to learn more about the subject and related solutions

Explore related posts